laatste nieuws

Projecten

31 aug 2013 | Topzeilsport - WK Finn Klasse
Postma wint brons
Postma wint brons
Tallinn 31 augustus 2013 – Zeiler Pieter-Jan Postma pakt de bronzen medaille op de Wereldkampioenschappen in de Olympische Finn klasse. De zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg won de afsluitende medalrace in de baai van Tallinn en klom daarmee naar een bronzen podiumpositie. Het toernooi werd gekenmerkt door zeer weinig wind. Uiteindelijk zijn er acht races ‘uitgeperst’. Postma won drie van de acht races.

Drie overwinningen in licht weer
Postma begon het toernooi ijzersterk met een tweede plaats van de 86 deelnemers. Daarna won hij nog eens drie races. Maar Postma scoorde ook een drietal minder goede resultaten. Dat was tekenend voor dit WK met weinig wind en alle deelnemers zeilend in één vloot. Postma stond met nog twee dagen te gaan op de 14de plaats! Uiteindelijk klom de Friese zeiler in twee dagen van die gehate 14de plaats naar een de bronzen positie.

Uitbundig gevierd
Een opmerkelijk resultaat omdat Postma hiermee laat zien dat hij in het hele lichte weer overtuigend wedstrijden kan winnen. Postma was heel erg blij met zijn bronzen medaille en vierde dat uitbundig op het water met onder andere de kersverse Braziliaanse wereldkampioen Jorge Zarif.

'Ik heb stappen gemaakt'
'Het hele jaar heb ik vijf vierde plaatsen gepakt. Ik was vorig jaar ook vierde op de spelen. Het voelde alsof ik een soort vast zat. Dat konden we deze week doorbreken door goede resultaten neer te zetten. Dit voelt alsof ik een stap heb gemaakt in mijn wedstrijdbenadering.”

'We hebben niet meer dan zes knopen gehad. Ik had ook een stempel dat ik alleen maar met veel wind heel goed was, maar richting Rio 2016 doet dit gewoon heel goed. Terwijl ik nog steeds 102 kilo ben en sommigen jongens al tien kilo lichter zijn. Ik heb sterk gevaren, daar zijn we heel erg blij mee.”

Met ‘we’ doelt Postma op hem en zijn coach Jacco Koops. Koops was een tevreden man en gaf de volgende reactie.

'Er zit nog veel meer in'
'PJ is by-far de stabielste Finn zeiler van het seizoen. Dit is de beloning voor al het harde werken van dit jaar. We zijn hard bezig geweest op allerlei vlakken. Dit is een mooie bonus, een mooie climax van een heel intensief seizoen.”

'Ik ben ook heel erg blij dat Pieter-Jan wedstrijden wint met licht weer. Er zitten nog wat hick-ups in. Het kan nog stabieler. Maar wij zijn met een mooi proces bezig. We spreken dezelfde taal, communiceren daar makkelijk over. Er zit nog veel meer in.”
 
Bron: Watersportverbond
Foto:  Robert Deaves
 
 

 

 

  
 

Huidig Project

 
Olympische Spelen - Rio de Janeiro 2016
Coach Pieter Jan Postma in de Finn klasse
 

Voorgaand Project

 
Olympische Spelen - London 2012
Coach Lisa Westerhof en Lobke Berkhout. tweepersoons zwaardboot dames / 470 klasse
   

Agenda