laatste nieuws

Projecten

26 apr 2013 | Topzeilsport
Pieter-Jan Postma verder met coach Jacco Koops
Pieter-Jan Postma verder met coach Jacco Koops
Delta Lloyd Kernploegzeiler Pieter-Jan Postma is terug in zijn Finn. Postma twijfelde over een nieuwe Olympische campagne na zijn vierde plaats op de Olympische Spelen in 2012. Maar die twijfel heeft ondertussen plaatsgemaakt voor enthousiasme en gedegen plannen. Postma is volop in training en richt zich met coach Jacco Koops in 2013 op het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap.

Terugblik op de Spelen
Postma kijkt terug om zijn keuze te onderbouwen. 'Ik zat er zo dichtbij tijdens de Spelen. Ik stap hier niet van weg. Door echt bij de vierde plek stil te staan, mijn gevoel een plekje te geven, kan ik nu weer nieuwe plannen maken. Ik bruis van energie en vertrouwen.”

'Ik wil tegen de beste zeilers van de wereld strijden en het beste van mezelf te laten zien. Ik weet dat ik nog beter kan en dat ik nog meer kan groeien. Zelfs als de weg vol met flinke hobbels zit, dan houdt mij dat niet tegen en neem ik die.”

'Hoger niveau nodig voor gouden medaille”
'Na de Spelen heb ik met verschillende mensen, waaronder Jacco (Koops) rond de tafel gezeten en vijf prioriteiten gesteld. Vijf punten waar ik aan wil werken. Om echt een gouden medaille af te dwingen moeten deze nog naar een hoger niveau.”

'Een sterke passie van me is groeien. Dat kan ik in het zeilen, omdat ik daar veel kwaliteiten in kwijt kan zoals beslissingen maken en hard gaan. Beslissen op intuďtie en ratio door goed de omgeving waar te nemen. Hard gaan met het juiste materiaal, fysiek fit en technisch sterk.”

'Rio is nog ver weg, we hebben samen de plannen voor 2013 rond. Ik ben heel blij dat ik samen met Jacco kan werken. Aan het einde van het jaar moeten we zien waar we staan en hoe verder naar Rio.”

Sterke samenwerking met Jacco Koops
Jacco Koops heeft vele jaren gewerkt met 470 zeilsters Lobke Berkhout, Marcelien de Koning en Lisa Westerhof. Twee keer wonnen de zeilteams die Koops begeleide Olympisch medailles. Zilver in 2008 en brons in 2012.

Na London 2012 was Koops in opdracht van het Watersportverbond verantwoordelijk voor het neerzetten en bewaken van het proces in de twee nieuwe ‘High Performance’ klassen, de Nacra 17, 49erFX aangevuld met de 470 dames klasse. De structuur staat nu en dat laat de weg vrij voor een unieke samenwerking.

Ainslie 'Samen een sterk team'
Ian Ainslie hoofdcoach van de Delta Lloyd Kernploeg zei het volgende:
'PJ heeft de technische en tactische kwaliteiten om een gouden medaille te winnen in Rio. Jacco heeft de ervaring en het inzicht om medaille-winnende campagnes te managen. Met PJ’s flair en Koops zijn vastberadenheid, geloven we dat ze samen in staat zijn een heel sterk team te worden. Ze hebben de eerste stappen op Palma gezet en ze zijn heel positief. Dit jaar moeten ze bewijzen dat ze een programma hebben dat op weg is naar een medaille in Rio. Een goede stap in die richting is natuurlijk het winnen van de Wereldkampioenschappen.”

Koops 'Ik voorzie goede resultaten'
Jacco Koops is enthousiast over de samenwerking. 'In de afgelopen jaren heeft PJ laten zien dat hij een begenadigd zeiler is met een indrukwekkende staat van dienst. Ik denk dat door de bundeling van krachten PJ de volgende stappen kan gaan maken als topzeiler. Het proces om aan een aantal deelgebieden te werken staat centraal. Net als in de begeleiding van de 470 dames zullen we nu weer experts inzetten om sneller stappen te kunnen maken. Bijvoorbeeld Jaap Zielhuis, ex-Finn zeiler, hoofdcoach en kernploeg coach in de Laser. Jaap zal bij de training een belangrijke rol hebben op het technisch vlak. Ik voorzie een hele mooi samenwerking en goede resultaten.”
 
 
 
Bron: Watersportverbond
 

 

 

  
 

Huidig Project

 
Olympische Spelen - Rio de Janeiro 2016
Coach Pieter Jan Postma in de Finn klasse
 

Voorgaand Project

 
Olympische Spelen - London 2012
Coach Lisa Westerhof en Lobke Berkhout. tweepersoons zwaardboot dames / 470 klasse
   

Agenda