laatste nieuws

Projecten

10 aug 2012 | London 2012 Olympische Spelen
Berkhout en Westerhof ronden af in stijl met bronzen medaille
Berkhout en Westerhof ronden af in stijl met bronzen medaille
In een super spannende medalrace veroverden Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hun bronzen Olympische medaille in de 470 klasse bij de dames. Op de Nothe course, vlak onder de wal van Weymouth en onder het toeziend oog van zo een 6.000 zeilfans, maakten Westerhof en Berkhout er een zenuwslopende race van met een grandioos einde. Jo Aleh en Olivia Powrie uit Nieuw Zeeland wonnen het goud, het zilver ging naar Mills /Clark uit Engeland en Westerhof en Berkhout het brons.

Voor de aanvang van de afsluitende medalrace zei Berkhout tegen de verzamelde Nederlandse pers dat ze deze week niet hebben kunnen domineren maar dat ze van mening was dat ze de bronzen medaille verdienen. Precies zo gingen ze het water op. Maar het is zeilsport en er stond heel weinig en veranderlijke wind. Met andere woorden, veel variabelen waar je weinig controle op hebt. Ze wisten wel dat ze het Franse team van Lecointre en Geron niet uit het oog moesten verliezen en dat ze op zijn slechts een plaats achter hun mogen finishen om zeker te zijn van het brons.

Dat laatste lukte maar het scheelde niet veel. De ingrediŽnten waren, een perfecte start, grote windraaiing, de Brazilianen, de Fransen, stuivertje wisselen gedurende de hele race, minder dan 5 knopen wind, een strafrondje, brandende zon en veel spanning. Resultaat brons.
 
Met dat resultaat kroonde de Nederlandse pers Berkhout tot de meest succesvolle Nederlandse zeilster in een Olympische Klasse. Berkhout heeft nu twee Olympische Medailles en vijf wereldtitels gewonnen.

Goud, zilver, brons

Met de bronzen medaille van het succesvolle 470 duo komt de totaalscore van het Nederlandse Olympische zeilteam op goud, zilver en brons. Een zeer goed resultaat dat voldoet aan de doelstellingen van meer dan de twee zilveren medailles van Beijing in 2008.
 
Bron: NOC/NSF
 
 
 
 
 
 
 

 

 

  
 

Huidig Project

 
Olympische Spelen - Rio de Janeiro 2016
Coach Pieter Jan Postma in de Finn klasse
 

Voorgaand Project

 
Olympische Spelen - London 2012
Coach Lisa Westerhof en Lobke Berkhout. tweepersoons zwaardboot dames / 470 klasse
   

Agenda